Tajine van lamsvlees en pittige couscous ( solo)
02-02-2016 11:15
Link :
INGREDIËNTEN
- 3 lamsschenkelsVoeg toe aan je boodschappenlijst
- 3 grote Spaanse uien (zoete)Voeg toe aan je boodschappenlijst
- 1 kl gemberpoederVoeg toe aan je boodschappenlijst
- 1 mespunt kaneelpoederVoeg toe aan je boodschappenlijst
- 1 mespunt cayennepeperVoeg toe aan je boodschappenlijst
- 3 takjes platte peterselieVoeg toe aan je boodschappenlijst
- olijfolieVoeg toe aan je boodschappenlijst
- peper van de molenVoeg toe aan je boodschappenlijst
- zeezoutVoeg toe aan je boodschappenlijst
VOOR DE COUSCOUS
- 300 g couscousVoeg toe aan je boodschappenlijst
- 4 dl waterVoeg toe aan je boodschappenlijst
- 1 mespunt harissa (marokkaanse pasta van chilipepers)Voeg toe aan je boodschappenlijst
- 1 mespunt safraanVoeg toe aan je boodschappenlijst
- 1 afgestreken el ras-el-hanout (marokkaanse kruidenmengeling)Voeg toe aan je boodschappenlijst
- 2 el olijfolieVoeg toe aan je boodschappenlijst
BEREIDINGSWIJZE
- Pel de uien en snijd ze in fijne ringen.
- Verhit een flinke scheut olijfolie in een pan en braad de lamsschenkels aan.
- Neem de lamsschenkels uit de pan en stoof vervolgens de uiringen aan in de pan tot ze mooi bruin zijn. Doe de lamsschenkels en de uien in een tajine of een kookpan met een dikke bodem waarop een deksel past, voeg water toe tot alles net onderstaat en doe er de gember, kaneel, cayenne, peterselie en een snuifje zout bij. Breng alles langzaam aan de kook, dek de pan of tajine af en zet het vuur op een laag pitje, laat alles ongeveer 1,5 à 2 uur zachtjes stoven tot het vlees botermals is.
- Haal de lamsschenkels uit het kookvocht, haal het vlees van de botten en snijd het vlees in stukjes. Doe het vlees weer in het kookvocht en laat het verder stoven tot de jus is ingedikt.
- Breng het water aan de kook met de harissa, de safraan en de Marokkaanse kruidenmengeling. Spoel de couscous in koud water en doe hem in een bij voorkeur aardewerken kom. Overgiet de couscous met de kokende bouillon en dek goed af. Laat ongeveer 5 minuten staan en werk er met een vork of met de handen de olijfolie door waarbij je de couscous goed los roert.